Foto's aan je muur.nl

Hoe kun je oude foto’s zelf inscannen?

Zelf oude foto’s inscannen en geordend bewaren

Ligt er bij jou ook een hele berg oude foto’s op zolder, in een schoenendoos of plastic tasje? Pas goed op, jou dierbare foto’s kunnen snel achteruit gaan. Als je ze niet goed en droog opbergt, kan het papier uitdrogen, nat worden en/of scheuren. Volg de volgende eenvoudige tips op om ze veilig op je computer op te slaan. Zo kun je ze vervolgens uit laten printen voor jou eigen foto’s aan je muur!

Laat je foto prints niet verstoffen en vergaan, je kunt ze gewoon veilig opslaan op je telefoon en/of computer. Alle fotoafdrukken van oude camera’s en prints kunnen worden in gescand. Zijn de foto’s kapot en wil je ze graag restaureren? Dat kun je laten doen bij een professionele foto retoucher.

Precies voor dit probleem hebben jij oplossingen bedacht voor het in scannen en de beste manier van opslaan. Heb je helemaal geen zin om ze zelf in te scannen, laat het dan doen door een professional!

Stap 1: Sorteer je oude foto’s en kies de juiste uit

Maak jezelf makkelijk en sorteer je oude foto’s, dit kan heel veel tijd kosten dus vraag gerust hulp van je naasten. Het is en blijft altijd een leuk moment om even alle foto’s nog na te lopen, zo kun je alle wazige en kapotte foto’s apart leggen. Gooi ze niet gelijk weg! Deze foto prints kunnen makkelijk gerestaureerd worden door professionals. Heb je ze allemaal geordend? Bepaal samen met je familie welke je wilt uitprinten op eventueel canvas, forex, dibond en welke je wilt inscannen.

Stap 2: Maak je foto’s gereed om in te scannen

Omdat de foto’s al jarenlang in die oude stoffige schoenendoos heeft gelegen kunnen ze vies worden. Dit zal niet helpen bij het inscannen, hiervoor hebben wij een aantal tips bedacht. Door een goede voorbereiding en tips die je makkelijk kunt opvolgen, bespaar jij jezelf meer tijd op het einde! Zo behaal je de beste resultaat, en worden de foto’s goed in gescand.

 

  • Om het stof van de foto’s af te halen gebruik dan een microvezeldoekje. Zet niet te veel kracht, en doe het voorzichtig. Bij hardnekkig vuil gebruik een microvezeldoekje met een beetje alcohol.
  • Als je een mobiele scan-app wilt gebruiken, maak de lens schoon van je telefoon. Gebruik een microvezeldoekje of een wattenstaafje met een druppeltje isopropyl alcohol.
  • Kies de juiste locatie uit, je moet veel natuurlijk licht hebben en zo min mogelijk schaduw. Dit zorgt er ook voor dat de kwaliteit altijd goed is met het inscannen.

Stap 3,1: Gebruik een scanner of huur een professional in

Voor de beste kwaliteit kun je kiezen om een scanner te kopen om al je foto afdrukken thuis op je computer op te slaan. De kunnen snel variëren van betaalbaar tot zeer prijzig, maar de kwaliteit van de foto scans is snel terug te zien in de prijs. Je kunt natuurlijk met een mobiele scan-app fantastische resultaten behalen, maar door een echte scanner te gebruiken of een professional in te huren behaal je de top resultaten.

Stap 3,2: Gebruik een mobiele scan-app voor je foto’s

Een mobiele scan app is natuurlijk goedkoper dan een echte scanner. Het makkelijk aan een app is dat je het altijd en overal kunt gebruiken, en het kan ook gratis natuurlijk. Het is ook makkelijker te gebruiken en je kunt de foto’s direct delen en beheren op je telefoon. Wat je wel moet weten is dat de kwaliteit niet altijd goed genoeg is om ze in een groot formaat te laten afdrukken.

Dit zijn een aantal foto scan-apps die we aanraden op te proberen.

Stap 4: Als je nog andere documenten hebt kun je die ook gelijk inscannen

Alle kleine dingetjes die je door de jaren heen hebt verzameld, maar toch in de weg licht kun je ook direct inscannen met de scan-apps. Je kunt verschillende kaartjes, souvenirs, plattegronden, tekeningen noem het maar op inscannen. Op deze manier ruim je alles toch netjes op en ben je ze nooit meer kwijt!

Stap 5: Al je foto’s en documenten ordenen

Door alles netjes en geordend op te slaan, kun je ze makkelijk vinden op je apparaat. Wanneer je ze wilt uit laten printen, dan kun je dat doen binnen no time. Het ordenen neemt wel wat tijd in beslag, maar dit helpt ook voor later. Door een zorgvuldige bestandsbeheer kun je de foto’s direct erbij pakken.

  • Maak ten eerste en altijd een back-up van al je scans en foto’s op je apparaat naar keuze. Zorg dat je een goed naamsysteem voor al je bestanden gebruikt, wij raden dit aan: JAAR-THEMA-LOCATIE-BESCHRIJVING
  • Denk ook aan de folders waarin je de foto’s bewaart. Zo kun je evt. reisfoto’s in 1 map opslaan, en deze weer opslaan in een vakantie map. Hierin kun je alles opslaan wat met die vakantie te maken heeft.
Back to list